IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Nov 27
Show Filter
08:15 - 08:45 30 mins
Registration, Breakfast & Networking
08:45 - 08:50 5 mins
Chairman's opening remarks
  • Chris Skinner, Fintech Author and Blogger
08:50 - 09:30 40 mins
Info
Keynote Address: The Open Sourced Bank: how to restructure the bank for the API age
  • Chris Skinner, Fintech Author and Blogger

Fintech influencer Chris Skinner, Chairman, The Financial Services Club will explore what the rise of open banking means for financial services incumbents.

09:30 - 10:25 55 mins
Info
Demo Session #1

See 7-minute demos of real, pioneering solutions from today’s fintech innovators.

10:25 - 11:00 35 mins
Intermission, Refreshments & Networking
11:00 - 11:20 20 mins
Info
Challenger bank showcase
  • Tobie van Zyl - CEO & Founder, Bettr Finance

One by one, five pioneering challenger banks from across the continent will showcase how they are disrupting the banking world, with one minute to cover each of the following key questions:

  • What is their go-to-market strategy?
  • How are they optimised for profit and scale?
  • Where have they been successful without a lack of legacy?
  • Where have they banks gained advantage from?
  • What are their pain points and where do they differ from incumbent banks’?
  • How do they get customer trust in place, and ensure credibility?

Then: take the opportunity to ask your burning questions in a 15 minute post-showcase Q&A, with all our challenger banks onstage.

11:55 - 12:15 20 mins
Info
Going Rural: Leveraging Technology to Serve Smallholder Farmers in Africa
  • Wambui Chege - Team Leader, Mastercard Foundation Fund for Rural Prosperity

Despite the mobile money revolution in Sub-Saharan Africa, many of the continent’s smallholder farmers remain excluded from formal financial services. Yet these farmers, majority of them women, form the largest potential customer base for the financial sector.

How do we push the financial access frontier for smallholder farmers? What are the latest trends in rural and agricultural finance? In this session, we will hear about some of the best innovations on the continent by financial services providers serving rural markets in Africa supported by the Mastercard Foundation Fund for Rural Prosperity (FRP).

12:15 - 13:30 75 mins
Lunch & Networking
13:30 - 14:00 30 mins
Stream A: Banking
The five characteristics of ‘being digital’: Moving beyond rhetoric and defining the criteria you need to benchmark yourself
  • William Artingstall - Treasury and Trade Solutions Head, Citi
13:30 - 13:50 20 mins
Stream B: Payments
Absa ChatBanking on WhatsApp: A global first for digital, conversational banking
  • Soo Patterson - Product Owner - Absa ChatBanking Bots and Channels, Absa
13:30 - 13:50 20 mins
Stream C: New technologies
Implementing tech across the value chain: Roadmaps for marrying machine learning, robotics, customer data and internal company culture
  • Simon Marland - Executive Head of Business Intelligence Solutions, Nedbank
13:50 - 14:10 20 mins
Stream B: Payments
Scaling the mobile payments landscape - QR and beyond
  • Chipo Mushwana - Head of Emerging Payments, Nedbank
13:50 - 14:10 20 mins
Stream C: New technologies
The chatbot challenge: Embedding yourself in existing customer channels
  • Cheryl Trapani - Head - Business Solutions Engineering, Standard Bank
  • Anne Conley - Capability Lead for Chatbots, Intelligent Automation Program, Standard Bank
14:00 - 14:30 30 mins
Stream A: Banking
Moving towards a holistic, customer-centric strategy: different needs for different markets
  • Nomonde White - Joint Head of Infrastructure Services, Africa Technology, Absa
14:10 - 14:30 20 mins
Stream B: Payments
Innovation in payments: Social payments in Africa
  • Wendy Pienaar - Group Card and Emerging Payments / Head of Emerging Payments, Standard Bank
14:10 - 14:30 20 mins
Stream C: New technologies
Translating technologies into meaningful change: implementing customer solutions in a world of clashing priorities
  • Saret Marais - Head of Digital Engagement & Enablement, Absa
14:30 - 14:50 20 mins
Stream A: Banking
Understanding market needs and creating new value propositions
  • Ejikeme Obiano - Head, Innovation and Solutions, Heritage Bank
14:30 - 14:50 20 mins
Stream B: Regtech
Leveraging biometrics to improve KYC: What are the different use cases, what should biometrics systems look like, and where is sub-Saharan Africa on its identity journey?
  • Matthew Ferreira - Research Analyst, Cenfri
14:30 - 14:50 20 mins
Stream C: New technologies
Automation and robotics: streamlining your strategy
  • Isak Grobler - Head of Technology: Robotic Process Automation, Strategic Automation, Operations, Absa
14:50 - 15:10 20 mins
Stream A: Banking
Putting people at the heart of your digital strategy: combining the human touch with digital transformation
  • Shina Atilola - Group Head, Strategy & Innovation, Sterling Bank
  • Timo Dreger - Strategy & IR Manager, mybucks
14:50 - 15:10 20 mins
Stream B: Regtech
KYC and identity management for a frictionless customer experience
  • Jaco Coetzee - CIO, FNB Fiduciary, FNB South Africa
14:50 - 15:30 40 mins
Stream C: New technologies
How is blockchain solving problems, and where will it add value?
  • Moderator Dr. Nyankomo Marwa - Senior Lecturer in Econometrics and Development Finance, University of Stellenbosch Business School
  • Panellist Mandla Magagula - Blockchain Consultant, Rand Merchant Bank
  • Panellist Kelly Parkhurst - Lead: New Digital, Absa Capital
  • Panellist Ian Putter - Head: Unified Finance Development, Innovation and CA Training, Standard Bank
15:10 - 15:30 20 mins
Stream A: Banking
New collaboration models between incumbents and startups, to meet future customer financial needs
  • Noha Shaker - Head Of Digital Ventures & Strategic Alliance, Digital Banking & GTS, Commercial International Bank Egypt
15:10 - 15:30 20 mins
Stream B: Regtech
Using behavioural science to increase take-up and usage of financial services
  • Manasee Desai - Vice President, ideas42
  • Lois Aryee - Project Manager, ideas42
15:30 - 16:00 30 mins
Intermission, Refreshments & Networking
16:00 - 16:30 30 mins
Info
Overcoming the challenges of collaboration: Developing a joint value proposition in an interconnected financial ecosystem
  • Moderator Darren Franks - Founder & CEO, TalentintheCloud
  • Aneesa Ameer - Vice President, Strategic Change, Absa
  • Stuart van der Veen - Head: Disruption and Innovation, Nedbank
  • Paul Steenkamp - Founder, Creative Leadership Collective
  • Philip Marais - CEO, LaunchLab
  • Case studies of the panel’s best and worst examples of collaboration, and what we can learn.
  • Partnering with start-ups: overcoming the tensions of the risk and control framework of banks versus the speed and agility of start-ups.
  • How do we make sure we’re not innovating for the sake of innovating: encouraging great solutions that speak to a true customer need.
  • How are Fintechs and large corporates misaligning with one another, and how do we overcome this?
  • What makes for successful collaboration, and how do we create value from relationships to solve a particular problem or business case?
  • Should banks incubate or keep innovation at an arm’s length?
  • Proof of concept: the evolution from idea, to proof of concept, through to commercialisation
16:30 - 16:55 25 mins
Info
Closing Regulation Keynote: Digital enablers for economic growth
  • Francois Groepe - Deputy Governor, South African Reserve Bank

Hear the regulator’s thought processes and concerns around the digital economy and financial services space, in order to act on it and make necessary changes.

16:55 - 17:00 5 mins
Chair’s closing remarks
17:00 - 18:00 60 mins
Reception & Networking
08:15 - 08:45

Registration, Breakfast & Networking

More
08:45 - 08:50
Chairman's opening remarks
Info

Chairman's opening remarks

  • Chris Skinner, Fintech Author and Blogger
More
08:50 - 09:30
Info

Keynote Address: The Open Sourced Bank: how to restructure the bank for the API age

Fintech influencer Chris Skinner, Chairman, The Financial Services Club will explore what the rise of open banking means for financial services incumbents.

  • Chris Skinner, Fintech Author and Blogger
More
09:30 - 10:25
Info

Demo Session #1

See 7-minute demos of real, pioneering solutions from today’s fintech innovators.

More
10:25 - 11:00

Intermission, Refreshments & Networking

More
11:00 - 11:20
Info

Challenger bank showcase

One by one, five pioneering challenger banks from across the continent will showcase how they are disrupting the banking world, with one minute to cover each of the following key questions:

  • What is their go-to-market strategy?
  • How are they optimised for profit and scale?
  • Where have they been successful without a lack of legacy?
  • Where have they banks gained advantage from?
  • What are their pain points and where do they differ from incumbent banks’?
  • How do they get customer trust in place, and ensure credibility?

Then: take the opportunity to ask your burning questions in a 15 minute post-showcase Q&A, with all our challenger banks onstage.

  • Tobie van Zyl - CEO & Founder, Bettr Finance
More
11:55 - 12:15
Info

Going Rural: Leveraging Technology to Serve Smallholder Farmers in Africa

Despite the mobile money revolution in Sub-Saharan Africa, many of the continent’s smallholder farmers remain excluded from formal financial services. Yet these farmers, majority of them women, form the largest potential customer base for the financial sector.

How do we push the financial access frontier for smallholder farmers? What are the latest trends in rural and agricultural finance? In this session, we will hear about some of the best innovations on the continent by financial services providers serving rural markets in Africa supported by the Mastercard Foundation Fund for Rural Prosperity (FRP).

  • Wambui Chege - Team Leader, Mastercard Foundation Fund for Rural Prosperity
More
12:15 - 13:30

Lunch & Networking

More
Showing of Streams
Showing of Streams
15:30 - 16:00

Intermission, Refreshments & Networking

More
16:00 - 16:30
Info

Overcoming the challenges of collaboration: Developing a joint value proposition in an interconnected financial ecosystem

  • Case studies of the panel’s best and worst examples of collaboration, and what we can learn.
  • Partnering with start-ups: overcoming the tensions of the risk and control framework of banks versus the speed and agility of start-ups.
  • How do we make sure we’re not innovating for the sake of innovating: encouraging great solutions that speak to a true customer need.
  • How are Fintechs and large corporates misaligning with one another, and how do we overcome this?
  • What makes for successful collaboration, and how do we create value from relationships to solve a particular problem or business case?
  • Should banks incubate or keep innovation at an arm’s length?
  • Proof of concept: the evolution from idea, to proof of concept, through to commercialisation
  • Moderator Darren Franks - Founder & CEO, TalentintheCloud
  • Aneesa Ameer - Vice President, Strategic Change, Absa
  • Stuart van der Veen - Head: Disruption and Innovation, Nedbank
  • Paul Steenkamp - Founder, Creative Leadership Collective
  • Philip Marais - CEO, LaunchLab
More
16:30 - 16:55
Info

Closing Regulation Keynote: Digital enablers for economic growth

Hear the regulator’s thought processes and concerns around the digital economy and financial services space, in order to act on it and make necessary changes.

  • Francois Groepe - Deputy Governor, South African Reserve Bank
More
16:55 - 17:00
Chair’s closing remarks

Chair’s closing remarks

More
17:00 - 18:00

Reception & Networking

More