IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Nov 28
Show Filter
08:15 - 08:55 40 mins
Registration, breakfast & networking time
08:55 - 09:00 5 mins
Chairman’s opening remarks
09:00 - 09:30 30 mins
Opening keynote
09:30 - 09:40 10 mins
Info
All-star analysts: The road ahead for fintech

Hear from our leading market analysts: what’s next in financial services, and what are the upcoming fintech opportunities to take advantage of?

09:40 - 10:35 55 mins
Info
Demo slot 3

See real, pioneering solutions from today’s fintech innovators, in the last set of our seven short, sharp snapshots.

10:35 - 11:10 35 mins
Morning break and networking
11:10 - 11:30 20 mins
Track A: Payments
Overcoming the challenges of cross-border payments
11:10 - 11:30 20 mins
Track B: Credit lending
New and emerging credit scoring models: overcoming the data barrier
11:10 - 11:30 20 mins
Track C: Financial inclusion
Africa as the new frontier of opportunity for needs-based innovation
11:30 - 11:50 20 mins
Track A: Payments
Moving to a cashless society: How, digitally, do we drive non-cash solutions?
11:30 - 11:50 20 mins
Track B: Credit lending
Cracking consumer lending and enabling a more targeted approach
11:30 - 11:50 20 mins
Track C: Financial inclusion
Making it easier for small business owners to flourish, and accounting for the particular struggles of female business owners
  • Aneesa Ameer - Vice President, Wealth, Investment Management and Insurance, Strategic Change, Absa
11:50 - 12:10 20 mins
Track A: Payments
Developments in QR and scan-to-pay
11:50 - 12:10 20 mins
Track B: Credit lending
Business lending: moving from traditional to non-traditional lending products
11:50 - 12:10 20 mins
Track C: Financial inclusion
The convergence of telecoms and banking to reach the unbanked
  • Dr Lance Mambondiani - CEO, Steward Bank
12:10 - 12:30 20 mins
Track A: Payments
Moving to real-time payments
12:10 - 12:30 20 mins
Track B: Credit lending
Digital credit products and digital credit scoring
12:10 - 12:30 20 mins
Track C: Financial inclusion
The increasing purchasing power of women in Africa, and its impact on financial inclusion
12:30 - 13:30 60 mins
Info
Lunch and networking

Don’t miss our two lunchtime workshops:

  • Fintech Forum: How to be a better, more attractive Fintech partner
  • Banking Forum: Finding fresh talent - What will attract the next great digital natives to your organisation?

 

Plus:

Office hours with the regulators: pre-arranged, facilitated one-on-one meetings and roundtables to get the answers and insight you need

13:30 - 13:50 20 mins
Track A: Payments
Peer-to-peer payments, and applications of the Alipay model in the African context
13:30 - 13:50 20 mins
Track B: Data and the customer experience
Better customer analytics for better customer insights: how do we sell appropriate products and change financial behaviours?
  • Yudhvir Seetharam - Head of Analytics, Insights and Research, FNB South Africa
13:30 - 13:50 20 mins
Track C: Insurtech
Leveraging new technologies case study: IoT, big data, and changing customer behaviour
  • Tawanda Chatikobo - Digital Lead, Nedbank Insurance
13:50 - 14:10 20 mins
Track A: Payments
Eliminating friction across the entire process and making payments seamless
13:50 - 14:10 20 mins
Track B: Data and the customer experience
The basics of a good data strategy, and how to align analytics with overall business objectives for an effective data strategy
13:50 - 14:10 20 mins
Track C: Insurtech
Innovations in product distribution and delivery, and what the future holds
14:10 - 14:30 20 mins
Track A: Payments
Innovation in payments: Developments in social platforms, digital wallets and mobile money
14:10 - 14:30 20 mins
Track B: Data and the customer experience
Applying analytics: personalising product offerings without appearing ‘creepy’
14:10 - 14:30 20 mins
Track C: Insurtech
On-demand and peer-to-peer insurance: how are insurance models changing?
14:30 - 14:50 20 mins
Track A: Payments
The penetration of payments acceptance solutions
14:30 - 14:50 20 mins
Track B: Data and the customer experience
Automation and robotics: streamlining your data strategy
14:30 - 14:50 20 mins
Track C: Insurtech
Using technology to improve risk profiling: the opportunities and the rewards
14:50 - 15:10 20 mins
Track A: Payments
The shift from pull to push payments
14:50 - 15:10 20 mins
Track B: Data and the customer experience
Making the transition to predictive analytics and leveraging data to affect customer behaviour
14:50 - 15:10 20 mins
Track C: Insurtech
Harnessing Insurtech to best serve customers and to improve the penetration of insurance continent-wide
15:10 - 15:40 30 mins
Afternoon break and networking
15:40 - 16:10 30 mins
Info
MNOs and the mobile money network: Who owns the customer, and where can partnerships be forged?
  • Herman Singh - Group Chief Digital Officer, MTN
  • Dr Kamal Bhattacharya - Chief Innovation Officer, Safaricom
  • Challenge Phiri - Operations Team Lead for Mobile Financial Services, Econet Wireless Zimbabwe
  • Navigating data challenges and providing a catalyst for innovation within an interconnected mobile money value chain.
  • What have we learned from partnerships, and what, given the opportunity, would we do differently? What is and isn’t working from a financial perspective?
  • How do we get the cost of data down?
  • Learning from MNOs’ successes: prioritising and delivering a straightforward, client-focused and trusted customer experience.
16:40 - 17:00 20 mins
Info
Open banking and APIs: A huge opportunity, or a huge threat?

Hear from our panel from across the financial services spectrum on the potential for open banking in Africa, with each stakeholder giving their three-minute perspectives on the most critical themes at hand:

  • The view from the regulator: will we see a South African PSD2? What is the model going forwards? How do we overcome South Africa’s strict data laws to allow for open banking, if open banking relies on open data?
  • The view from Europe: what has worked/not worked, and what might this mean for predicting what happens in Africa?
  • The view from the Fintech: how can open banking get us to market and access customer bases more quickly?
  • The view from the incumbent bank: how can open banking give us the opportunity for better integration?

Then, we will bring our panel together to discuss the wider questions that we need to consider as a sector when it comes to open banking:

  • How can we make sure open banking is commercially viable for all parties?
  • How can we ensure interoperability without removing the ability to compete?
  • Risk models: mitigating the risks of losing data/data being hacked, and the implications for security.
  • Ensuring the customer is in control of the data: how to get the data in the consumer’s hands.
17:00 - 17:10 10 mins
Best of Show Awards
17:10 - 18:10 60 mins
Cocktail reception
08:15 - 08:55

Registration, breakfast & networking time

More
08:55 - 09:00
Chairman’s opening remarks

Chairman’s opening remarks

More
09:00 - 09:30

Opening keynote

More
09:30 - 09:40
Info

All-star analysts: The road ahead for fintech

Hear from our leading market analysts: what’s next in financial services, and what are the upcoming fintech opportunities to take advantage of?

More
09:40 - 10:35
Info

Demo slot 3

See real, pioneering solutions from today’s fintech innovators, in the last set of our seven short, sharp snapshots.

More
10:35 - 11:10

Morning break and networking

More
Showing of Streams
12:30 - 13:30
Info

Lunch and networking

Don’t miss our two lunchtime workshops:

  • Fintech Forum: How to be a better, more attractive Fintech partner
  • Banking Forum: Finding fresh talent - What will attract the next great digital natives to your organisation?

 

Plus:

Office hours with the regulators: pre-arranged, facilitated one-on-one meetings and roundtables to get the answers and insight you need

More
Showing of Streams
15:10 - 15:40

Afternoon break and networking

More
15:40 - 16:10
Info

MNOs and the mobile money network: Who owns the customer, and where can partnerships be forged?

  • Navigating data challenges and providing a catalyst for innovation within an interconnected mobile money value chain.
  • What have we learned from partnerships, and what, given the opportunity, would we do differently? What is and isn’t working from a financial perspective?
  • How do we get the cost of data down?
  • Learning from MNOs’ successes: prioritising and delivering a straightforward, client-focused and trusted customer experience.
  • Herman Singh - Group Chief Digital Officer, MTN
  • Dr Kamal Bhattacharya - Chief Innovation Officer, Safaricom
  • Challenge Phiri - Operations Team Lead for Mobile Financial Services, Econet Wireless Zimbabwe
More
16:40 - 17:00
Info

Open banking and APIs: A huge opportunity, or a huge threat?

Hear from our panel from across the financial services spectrum on the potential for open banking in Africa, with each stakeholder giving their three-minute perspectives on the most critical themes at hand:

  • The view from the regulator: will we see a South African PSD2? What is the model going forwards? How do we overcome South Africa’s strict data laws to allow for open banking, if open banking relies on open data?
  • The view from Europe: what has worked/not worked, and what might this mean for predicting what happens in Africa?
  • The view from the Fintech: how can open banking get us to market and access customer bases more quickly?
  • The view from the incumbent bank: how can open banking give us the opportunity for better integration?

Then, we will bring our panel together to discuss the wider questions that we need to consider as a sector when it comes to open banking:

  • How can we make sure open banking is commercially viable for all parties?
  • How can we ensure interoperability without removing the ability to compete?
  • Risk models: mitigating the risks of losing data/data being hacked, and the implications for security.
  • Ensuring the customer is in control of the data: how to get the data in the consumer’s hands.
More
17:00 - 17:10

Best of Show Awards

More
17:10 - 18:10

Cocktail reception

More