IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:30 09:00 (30 mins)

Main agenda

Registration and morning coffee

08:55 09:00 (5 mins)

Main agenda

Chairman's recap

  • Margie Lindsay - Editor, Alpha Journal

09:00 09:40 (40 mins)

Main agenda

KYC utilities for fund investors - creating operating models

Who should have assumed responsibility for conducting Know Your Client (KYC), anti-money laundering (AML) and sanctions screening tests on mutual fund investors? This session looks at whether proposed utility and third party vendor solutions can help to raise the quality and efficiency of the process, and who will enjoy the benefits.

  • Moderator Adam Choppin - Manager Research – International Equities, Investment Strategy, Analyst, FIS Group, Inc.
  • Speaker Richard Day - Chief Operating Officer, ML Capital
  • Speaker Daniel Couldridge - AML Advisory, Investec Asset Management

09:40 10:20 (40 mins)

Main agenda

Utilising fintech in asset management operations

How are various disruptive technologies transforming the operations landscape and how can you leverage the new wave of fintechs in the market to gain a competitive edge?

  • Speaker Nicholas Bone - Founder & CEO, EquiChain
  • Speaker Chris Sier - Founder, FiNexus
  • Moderator Dominic Hobson - Co-lead, Aon McLagan Investment Services

10:20 10:40 (20 mins)

Main agenda

Morning networking break

10:40 11:10 (30 mins)

Main agenda

Staying ahead of the game: making regulation work for you

  • In this deep dive keynote, we hear from a poacher-turned-gamekeeper on how you can maximise processes and strengthen your infrastructure to work with, rather than against, regulation.
  • Rob Taylor - Head of Investment Management, Financial Conduct Authority

11:10 11:50 (40 mins)

Main agenda

Finding ways to automate, consolidate and standardise processes

Standardising reporting: what has been achieved and what more needs to be done? Operations remain highly intermediated, and often manual. The challenges against greater efficiency are well-understood, and continue to erode fund returns, but have proved highly resilient to change. How can the industry build a better economic and commercial case for change?

  • Moderator Pablo Álvarez Lapeña - Global Head of Operations, Allfunds Bank
  • Speaker Martin Jufer - Regional Head Continental Europe, GAM
  • Speaker Vanessa Grueneklee - Head of Global Distribution Support & Client Operations, AXA Investment Managers
  • Speaker Mr. Olivier Huby - Co Chief Executive Officer, MFEX

12:00 12:30 (30 mins)

Main agenda

Cyber-security: experience so far

What threats have materialised? Has anybody lost their data? Has anyone been blackmailed by cyber-criminals? How can operations work with other stakeholders to mitigate this risk?

  • James Koutoulas - CEO, Typhon Capital Management

12:30 13:50 (80 mins)

Main agenda

Lunch and networking break

14:00 15:30 (90 mins)

Main agenda

Sustainable Operations: Beyond ISO 14000

How are the ethical approches to investing impacting on the operations functions, and should COOs be leading the push for the SRI trend? 

  • JB Beckett - UK Lead, APFI (Association of Professional Fund Investors)

14:00 15:30 (90 mins)

Main agenda

Fintech, Regtech and Regulatory changes: Will the impact to our industry and the operational and business models be a disruption or a continued evolution?


Description: We shall discuss the impact of the various changes that our industry is currently faced with, namely in the areas of IT, Fintech, Regtech, Blockchain, etc., and their respective impact on our current business and operational models. We shall also discuss the upcoming needs for adapting the regulatory framework to these new initiatives and debate the character of the upcoming changes and its consequences to our today’s way of doing business. We may finish the discussion with defining how our industry may look like in 5-10 years ahead.

  • Martin Vogel - CEO, MDO Management Company

14:00 15:30 (90 mins)

Main agenda

Outsourcing versus in-house utilities

What are the pros and cons of outsourcing your utilities and how can you ensure you are using the best service provider for your needs? 

  • Mike Tumilty - Director of Operations, Standard Life

15:30 15:30 (0 mins)

Main agenda

End of FundForm Ops and networking events