IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

09:00 09:30 (30 mins)

Main agenda

Registration & coffee

09:30 09:45 (15 mins)

Main agenda

Chairman's opening remarks

09:35 09:45 (10 mins)

Main agenda

Keynote Speech: An update on the Irish Funds Industry, implications of Brexit, and the challenges and opportunities ahead

  • Kieran Fox - Director, Irish Funds (IF)

09:45 10:30 (45 mins)

Main agenda

How to face and implement the new regulations?

Ireland is leading the ETF’s, NON-UCITS and Alternatives Funds market in Europe. With GDPR, PRIIPs, KIID and MiFID II on the horizon, what are the challenges to implementation?

  • Moderator Giles Swan - Director of Global Funds Policy, ICI Global
  • Panellists Olwyn Alexander - Member of the Board at CFA Ireland & Council member at the Alternative Investment Management Association, Alternative Investment Management Association
  • Rachel Howick - EMEA Transfer Agency Product Manager, Citi
  • Leonard Sutton - Executive Director, Investor Services & Distribution Support, J.P. Morgan

10:30 11:15 (45 mins)

Main agenda

Due diligence questionnaires: Dos and don’ts

Fund managers are now obliged to conduct detailed due diligence on all the distributors of their funds as well as the TA. This session will explore the regulatory drivers of this new obligation, and explore how they can best be addressed - particularly by outsourcing the work or the pooling of data between managers.

  • Moderator Andrea Mornato - Director, Invesco Asset Management
  • Panellist Craig Blair - Director & Conducting Officer, Franklin Templeton Investments
  • Panellist Owen Carroll - Head of Transfer Agency, BNY Mellon
  • Panellist Llew Walker - Director, TA, Thomas Murray Data Services

11:15 11:45 (30 mins)

Main agenda

Morning Coffee

11:45 12:30 (45 mins)

Main agenda

KYC: Is a utility the answer?

TAs and Asset Managers have assumed responsibility for conducting know your client (KYC), anti-money laundering (AML) and sanctions screening tests on mutual fund investors. The work is widely agreed to be cumbersome and poorly rewarded. This session looks at whether proposed utility and third parties can help to raise the quality and efficiency of the process, and who will enjoy the benefits.

  • Moderator Tanja Van Sterthem - Global Market Manager Funds, SWIFT
  • Panellist Imogen Bunyard - COO & Co-Founder, Qadre
  • Panellist Cillian Leonowicz - Senior Client Solutions Manager, Fenergo
  • Panellist Pascal Morosini - CEO, i-Hub

12:30 13:15 (45 mins)

Main agenda

The Irish tax regime and the VAT exemption: Is this the reason of the Irish funds success?

The tax treatment of regulated funds in Ireland is one of the key factors behind the success of the Irish fund industry - how does this influence new clients when deciding to domicile or invest in Ireland?

13:15 14:15 (60 mins)

Main agenda

Lunch and networking break

14:15 15:00 (45 mins)

Main agenda

Ireland as a Blockchain lab

Ireland is positioning itself as a leader in the Blockchain space, notably with the launch of The EMEA Grid Blockchain Lab in Dublin.

This Blockchain project will enhance compliance, increasing transparency and hope to determine the cost benefit of the technology. Here we look at the future of Ireland as a leader in the Bockchain and wider Fintech space.

  • Moderator Christiane Muyldermans - Counsel Regulatory Affairs, Corporate Public Affairs, KBC AM
  • Panellist Paul Ennis - Lecturer, College of Business, University College Dublin
  • Panellist Reuben Godfrey - Director, Blockchain Association of Ireland
  • Panellist Barry O'Connor - Owner, Blue Consulting

15:00 15:45 (45 mins)

Main agenda

Big data storage and cyber security

It’s a fact that there are TAs still working in the ‘old fashioned way’, using a fax machine to report transactions with their clients. However, the implementation of new technologies, even if it proves more efficient raises questions of security around data handling.

We will discuss how big storage data is helping TAs and AMs on a day-to-day basis and how to protect this information.


  • Furio Pietribiasi - Managing Director, Mediolanum Asset Management

15:45 16:15 (30 mins)

Main agenda

Afternoon coffee break

16:15 17:00 (45 mins)

Main agenda

Ireland: Top location for funds automation

In December 2016, the European Fund and Asset Management Association (EFAMA), in cooperation with SWIFT, published a new report about the evolution of automation and standardisation rates of fund orders received by transfer agents (TAs) in the cross-border fund centres of Ireland during the first half of 2016, demonstrating Ireland's commitment to move away from manual processes.

We will discuss in depth how automation is improving the efficiency and reducing the cost in the processes for the TAs.

  • Des O'Donohoe - COO, Fund Recs
  • Pete Townsend - Founder & CEO, Norio Ventures
  • Conor Hoey - Head of Sales & Relationship Management, Gemini Capital Management

16:55 17:00 (5 mins)

Main agenda

Chairman’s closing remarks

18:00 18:00 (0 mins)

Main agenda

Close of conference