IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:30 09:00 (30 mins)

Main agenda

Registration and Coffee

09:00 09:30 (30 mins)

Main agenda

Welcome speech

Our Chairman will talk about the future of the asset management industry, and ask whether changes in technology, demographics, savings habits and the balance of the global economy will change the fund manufacturing, servicing and distribution.

  • Chairman Bill Gourlay - Managing Director, Independent Consultants Network

09:30 10:00 (30 mins)

Main agenda

Keynote address: 'the future of the distribution’

Our Keynote Speaker will talk about the future of the fund distribution and how it can be expected to evolve over the next ten to 15 years. He will explore the likely impact of digital technology, and of financial market infrastructures, on fund issuance, custody and settlement as well as distribution.

  • Keynote Speaker Craig Phillips - Head of International Research, CoreData

10:00 10:45 (45 mins)

Main agenda

How might technology change the fund industry infrastructure

The funds industry has yet to feel the full force of the technological and infrastructural changes that are now sweeping through the securities and payments industries. Distributed ledger technology-based challengers have emerged, promising to disintermediate some or all of the current incumbents. Central securities depositories (CSDs) are also looking to enlarge their role.

  • Moderator Michael Weber - Director, IT Enterprise Architect for Investments & Operations , Allianz Global Investors GmbH
  • Panellists Pierre Mottion - Global Head of TA and Fund Dealing Services Products , BNP Paribas Securities Services
  • Mr. Keith Hale - CEO, Multifonds
  • Dominic Hobson - Co-lead, Mclagan Investment Services
  • Chris Sier - Director, FiNexus

10:45 11:15 (30 mins)

Main agenda

Are the FinTechs Providing with the Services that TAs Need?

There has being much discussion for the past few years on the impact of FinTech within Financial Services and what it brings to the Transfer Agency landscape.

However, TAs are still suffering a lack of specialization from these FinTechs on the fundamental aspects of their needs.

We will discuss about the challenges and the possible solutions.


  • Speaker Richard Clarkson - Principal Consultant, Oracle FSGBU

11:15 11:45 (30 mins)

Main agenda

Coffee break

11:45 12:30 (45 mins)

Main agenda

New regulations and its impact on the funds community

A wave of regulations has impacted the day-to-day business of transfer agents (TAs), including the AIFMD, UCITS V, FATCA, and RDR.  MiFID II, which will have a major impact on investment advice, the appropriateness of funds for investors, inducements for distributors and cost transparency, means the regulation of the industry has a long way to run yet. What should fund distributors and TAs expect from MiFiD II?


  • Moderator Bill Gourlay - Managing Director, Independent Consultants Network
  • William Gilson - Independent Director, Independent
  • Nirvana Farhadi - CEO, FFS-RegTech Services
  • Florian van Megen - Retail Markets Specialist, The Investment Association

12:30 13:15 (45 mins)

Main agenda

MIFID II – The distribution landscape post MIFID

After 8 years of the MiFID I's application, the two main objectives have not been achieved: Firstly, retail customer protection has not been effective and secondly, there has been an increase in strong competition in a highly regulated financial market.

This panel will analyse, from the full value chain, what can we expect from the MIFID II and why.

  • Moderator Rob Swan - Managing Director & Head of Data Services , Calastone
  • Panellists Evelyne Christiaens - Head of the Legal Department, ALFI
  • Matthew Newnham - Senior Managing Partner, MFEX
  • Herve Leclercq - Partner Investment Management, Luther

13:15 14:15 (60 mins)

Main agenda

Lunch

14:15 15:00 (45 mins)

Main agenda

Fish bowls: let’s talk about… Blockchain, alternative finances and AI

We will have a great opportunity of asking the very skilled experts our concerns about Blockchain, Alternative Finances and Artificial Intelligence through very dynamic ‘FishBowls’ session where the audience will be able to ask questions to the Speakers about their topic and a feedback will be provided to the audience afterwards.

14.15 - 14.25: Blockchain:  Michael Weber, Director, IT Enterprise Architect for Investment & Operations at Allianz Global Investors

14.25 - 14.35: Alternative Finances: Chris Sier, Director at FiNexus

14.35 - 14.45: AI:  Clara Durodié,  Founder at Cognitive Finance Group. NED asset management

14.45 - 15.00: Q&A

  • Blockchain Michael Weber - Director, IT Enterprise Architect for Investments & Operations , Allianz Global Investors GmbH
  • Alternative Finances Chris Sier - Director, FiNexus
  • AI Clara Durodié - Founder and Managing Partner, Cognitive Finance Group

15:00 15:30 (30 mins)

Main agenda

Cyber security: what do I need to know?

Maintaining the security of systems and data is now the single most important issue facing risk managers in the financial services industry as a whole. It is also a risk regulators are urging firms to address. In this session, panelists will review the nature of cyber-attacks, and how they can be mitigated, including the scope for outsourcing risk management to third party vendors.

  • Speaker William Long - Partner, Sidley Austin

15:30 16:00 (30 mins)

Main agenda

Coffee break

16:00 16:45 (45 mins)

Stream A

Increasing automation in TA to reduce risk, cut cost and increase productivity

Despite years of investment on the relative inefficiency of fund processing, post-trade remains highly intermediated, and often manual. The forces militating against greater efficiency are well-understood, and continue to erode fund returns, but have proved highly resilient to change. How can the industry build a better economic and commercial case for change?

  • Moderator Edward Glyn - Managing Director and Head of Global Relationship Management, Calastone
  • Panellists Graeme Whyte - Global Head of Transfer Agency Services , BlackRock
  • Tanja Van Sterthem - Business Development Manager, Funds & Investment Management, EMEA , SWIFT
  • Vanessa Grueneklee - Global Head of Distribution Support & Client Operations, AXA Investment Managers

16:00 17:30 (90 mins)

Stream B

Chatham House Rule

  • Moderator Jon Willis - Chief Commercial Officer, Calastone

16:45 17:30 (45 mins)

Stream A

Fund platforms as a distribution channel

There are literally hundreds of fund platforms in Europe, some vertical and some horizontal, each of them pursuing a different strategy, but all of them affected by MiFID II. This session will explore how platforms in Europe are likely to respond to a choice of tied or independent status, especially in terms of how they choose funds, distribute information about funds, remunerate distributors, conduct due diligence on distributors and report fees and charges.


  • Moderator Edouard Bokuetenge - Chairman , European Fund Platform Group
  • Panellists Victor Tarsitano - Head European Shareholder Services, Goldman Sachs Asset Management
  • Gaëtan Hoquidant - Head of Operations, Fund Channel
  • Marco Hort - Executive Director, UBS Asset Management

17:30 17:50 (20 mins)

Main agenda

Closing remarks: looking back, to keep going forward

A review by the chairman of the main findings of the day, and a glimpse at the sessions scheduled for Day Two.

  • Chairman Bill Gourlay - Managing Director, Independent Consultants Network

17:50 19:20 (90 mins)

Main agenda

Closing of the conference and networking drinks