IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:00 08:45 (45 mins)

Main agenda

Breakfast Briefing: Mobile Payments - Which developments matter? Will NFC technology be superceeded with bluetooth becoming truly transformative? What lessons about mobile wallets can be exported from the huge innovation happening in emerging markets? And why have P2P payments suceeded in some markets and not others?

  • Kebbie Sebastian - Managing Director, Penser Consulting
  • Gürhan Çam - Digital Generation Banking, Turkey, Senior Vice President, DenizBank
  • Akash Patel - Mobile Payments Strategy & Propositions & Product Manager Pingit, Barclays
  • Satwik Seshasai - Chief Technology Officer, Segovia

08:00 08:45 (45 mins)

Main agenda

Breakfast Briefing: Payments security & fraud in the instant digital age - harnessing new technologies; next generation architecture & industry collaboration to fight the threats around identity & data

  • Masha Cilliers - Founder, Payments Options
  • Niklas Bartelt - Managing Director, , Paydirekt
  • Ben Lindgreen - Head of Security Delivery, Payments Council
  • Nik Brereton - Head of Digital Payments & Cards, Barclays Bank
  • Marc Foglino - Founder & CEO, Authentic Growth Consulting

08:15 08:45 (30 mins)

Main agenda

Registration & Morning coffee

08:45 08:50 (5 mins)

Main agenda

Opening Remarks From The Chair

09:10 09:40 (30 mins)

Main agenda

Quick Fire Panel: A whistle stop tour of payments innovations happening in emerging markets

  • John Elliot - Head Innovation & Fintech Practice, Investec Bank
  • Makoto Shibata - Head of Global Innovation Team, eBusiness & IT Initiatives Division, The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ
  • Anna Kovaleva - Head of Foreign Communications, Yandex.Money

09:40 10:00 (20 mins)

Main agenda

Special Address: Why Data Transformation Is The New Digital Transformation

  • James Governor - Co-Founder, RedMonk

10:00 10:20 (20 mins)

Main agenda

Distributed Ledger Technology: Separating the hype from the reality - what are the genuine user cases?

  • Simon Taylor - Co-Founder / Blockchain Director, 11:FS

10:20 10:55 (35 mins)

Main agenda

Keynote Address: How new technologies - from AI to IoT; Biometrics to voice recognition - will challenge existing business models and ultimately transform payments

  • Sophie Hackford - Futurist, Under-the-radar

10:55 11:20 (25 mins)

Main agenda

New Technologies Shark Tank

Four innovators harnessing new technologies to transform payments will pitch their idea in just four minutes. After each pitch our three industry sharks will ask the presenter three questions to assess the potential of the idea. After all four have pithced, the sharks will chose their favourite and the audience will use our electornic polling device to vote and pick a winner! 

11:20 11:45 (25 mins)

Main agenda

Morning Coffee & Networking Break - Meet our Keynote Speaker, Sophie Hackford, at an informal roundtable discussion

11:45 12:45 (60 mins)

Engaged Conversations: Content You Cannot Google

What could DLT do for payments?

Running alongside the main conference, these highly interactive sessions will allow you to explore topics of particualr interest in a small group with plenty of time to debate the central issues. Each session will have expert facilitators to kick the discussion off, manage the debate, and draw all the themes together at the end of the discussion.

11:45 12:45 (60 mins)

Engaged Conversations: Content You Cannot Google

How the internet of things will transform payments

Running alongside the main conference, these highly interactive sessions will allow you to explore topics of particualr interest in a small group with plenty of time to debate the central issues. Each session will have expert facilitators to kick the discussion off, manage the debate, and draw all the themes together at the end of the discussion. 

11:45 12:45 (60 mins)

Engaged Conversations: Content You Cannot Google

If identity is the new money, how will biometrics change the game?

Running alongside the main conference, these highly interactive sessions will allow you to explore topics of particualr interest in a small group with plenty of time to debate the central issues. Each session will have expert facilitators to kick the discussion off, manage the debate, and draw all the themes together at the end of the discussion. 

11:45 12:00 (15 mins)

Main agenda

How could banks, companies & consumers ultimately benefit from instant payments? Could we extend instant payments to corporate & interbank payments? Will low value instant payments eat the card business? How could high value payment systems be affected by instant payments?

12:00 12:20 (20 mins)

Main agenda

The SEPA instant payments scheme & the journey towards faster Pan-European payments. Is there a need for instant settlement like TIPS?

12:20 12:55 (35 mins)

Main agenda

Expert Debate & Live Audience Survey: Insight into the SEPA instant scheme design. What lessons can be learned from other real time retail payment systems?

  • How can banks prepare for SEPA instant payments?
  • What are the challenges around collateral and funding?
  • What are the compliance, liquidity and settlement risk for instant payments? If the value threshold for instant payments increases significantly how can that risk be addressed?
  • How can countries who have already implemented instant payments build on their success? What lessons can countries who are going to implement instant payments learn from them?
  • Will banks be able to generate revenue from real time payments by charging for information services or is it just another layer of cost?

With commentary on the results of the electronic polling from our expert panel

  • Gijs Boudewijn - Chairman of the Payments System Committee, European Banking Federation
  • Sean Rodriguez - Senior Vice President & Faster Payments Strategy Leader, Federal Reserve System
  • Craig Tillotson - Chief Executive, Faster Payments Scheme
  • Francisco Tur Hartmann - Deputy Head of Market Integration Division, European Central Bank

12:55 13:15 (20 mins)

Main agenda

Keynote Address: Cyber crime - why we should all be very afraid

13:15 14:15 (60 mins)

Main agenda

Payments Industry Lunch Roundtables

These roundtables will provide you with the ideal opportunity to meet players from accross the payments ecosystems. Expert speakers will lead discussions on highly topical subjects & groups will be small to allow for real interactionÑ

  1. Cyber security - what do you need to do to protect your business? 
  2. How new technologies could transform payments
  3. Harnessing the real time payments opportunity
  4. Challenges around compliance & de-risking in correspondent banking
  5. In app payments - what next? 
  6. Leveraging data to generate revenue

14:15 15:40 (85 mins)

Special Interest Sessions

Special Interest Session: How can banks bridge the innovation gulf? What can they learn from other industries - like Telecoms & Energy - that have been disaggregated? How can banks harness open banking APIs to create innovative new products and services?

  • Why open banking is the holy grail
  • Insights into the Nesta Open API Challenge
  • Re-engineering bank culture for a new digital age
  • Becoming customer led instead of product led
  • Talent acquisition - hiring people who understand the new customer
  • How can banks balance regulation and creativity? 


  • Laura Joseph - Director of Digital Products, Business Banking, Barclays Bank
  • Alessandro Hatami - Co-Founder, The Pacemakers Partners
  • Chris Gorst - Open Up Challenge Prize Lead, Nesta
  • Duena Blomstrom - Founder, Emotional Banking

14:15 14:35 (20 mins)

Main agenda

Keynote Address: How ever tougher rules around AML; FT and KYC have driven de-risking in correspondent banking & why policymakers want to reverse the trend

14:35 14:55 (20 mins)

Main agenda

Is correspondent banking broken? Could distributed ledger technology be the solution for international payments?

  • Marcus Treacher - Global Head of Strategic Accounts, Ripple

14:55 15:15 (20 mins)

Main agenda

How SWIFT´s Global Payment Innovation Initiative will transform cross border payments

15:15 15:45 (30 mins)

Main agenda

Strategy Rountable: Cross border payments: slow, innefficent and costly for banks & business - How can the industry collabotate to fix the problem?

  • Torgny Krook - Head of Financial Institutional Non-OECD, Danske Bank
  • Marc Recker - Global Head of Market Management, Deutsche Bank

15:45 16:15 (30 mins)

Main agenda

Special Guest Closing Address: Insights from a global adventurer about risk; goals; teamwork and leadership

  • George Bullard - World Record Breaking Explorer, IGO Adventures

16:15 16:20 (5 mins)

Main agenda

The Payments International 2017 Quiz Grand Prize Draw

A fantastic prize for conference survivors - but you have to be in the room to win!

16:20 16:25 (5 mins)

Main agenda

Closing remarks from The Chair