IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

07:30 08:15 (45 mins)

Breakfast Briefing

CRO-only breakfast briefing

Topic tbc 

07:45 08:20 (35 mins)

Main agenda

Registration & coffee

08:35 08:45 (10 mins)

Main agenda

Chairman’s opening address

08:45 09:25 (40 mins)

Main agenda

What keeps the CRO awake at night?

CRO panel with polling

CROs discuss their chief pain points and respond to audience quick-fire polling on the top challenges facing the risk management function for 2018

  • Panellist Mark Smith - Group Chief Risk Officer, Standard Chartered
  • Panellist Daniel Moore - Chief Risk Officer, Scotiabank
  • Panellist Steven Rijswijk - Chief Risk Officer, ING Bank
  • Panellist Jean-Jacques Van Helten - Chief Risk Officer, Europe, Bank of Montreal (BMO) Financial Group

09:25 10:00 (35 mins)

Main agenda

Economic briefing: First Brexit & then Trump…

What’s next?

  • Gerard Lyons, Former Chief Economist Standard Chartered Bank

10:00 10:30 (30 mins)

Main agenda

Managing risk in a world of deregulation & deglobalisation

 Understanding the current geopolitical shifts and what they mean for the global regulatory reform timetable

10:30 11:10 (40 mins)

Main agenda

The RiskMinds 2017 CRO Interview

What is on the mind of today’s experienced CRO?

11:10 11:45 (35 mins)

Main agenda

Morning coffee & networking break

11:45 12:15 (30 mins)

Main agenda

Innovation briefing: What does Innovation mean for financial services?

Delving into practical fintech opportunities and assessing their risk-reward value

12:15 12:45 (30 mins)

Main agenda

Digitisation & big data: A case study

How is big data and advanced analytics changing the way we do risk management in the next 5 years?

  • Marcus Chromik - Chief Risk Officer & Board Member, Commerzbank

12:45 13:20 (35 mins)

Main agenda

Is risk management reacting to change quickly enough?

The shift of banking as we know it –  assessing the challenges and opportunities of digital transformation, new market entrants and regulatory change

  • Rafael Salinas - Chief Risk Officer, BBVA Group
  • Bruce Fletcher - Chief Risk Officer, Global Retail Banking and Wealth Management, HSBC
  • Magnus Agustsson - Chief Risk Officer, SEB

13:20 14:30 (70 mins)

Main agenda

Lunch PLUS women in risk networking lunch And meet the speaker lunchtables

Women in Risk Networking Lunch offers an opportunity for female risk managers at the conference to enjoy an informal closed door networking lunch together.


14:30 15:00 (30 mins)

Main agenda

2017 Accenture global risk study: Exposing the hidden value of risk

The evolving landscape of the Risk professional: past, present and future

  • Steve Culp - Senior Managing Director, Financial Services, Accenture

15:00 15:30 (30 mins)

Main agenda

CRO/CFO fireside chat: My Risk? Your Risk?

How should risk shape the business?

  • Lewis O'Donald - Chief Risk Officer , Nomura Holdings

15:30 16:00 (30 mins)

Main agenda

Lessons every firm should learn from an insider trader…

Human Risk: How to identify and mitigate fraud before it’s too late

16:00 16:35 (35 mins)

Main agenda

I’d stake my reputation on it…

Determining the biggest threats to your firm’s reputation and building a proactive reputational risk management strategy

  • Paul Berry - Chief Risk Officer, Mizuho International
  • Bruce MacLaren - Chief Risk Officer Europe, RBC

16:35 16:45 (10 mins)

Main agenda

Chairman’s closing plenary remarks

16:45 17:15 (30 mins)

Main agenda

Afternoon tea & networking break

08:00 08:45 (45 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Registration & Coffee

09:25 10:00 (35 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Chairman’s introduction: How is tech changing the way we think about risk?

10:00 10:30 (30 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Unified liquidity risk management framework

We will present an overview of several machine learning application research ideas to leverage this novel tool in financial applications. We will provide an overview of an holistic liquidity risk management framework where machine learning is under investigation for some of the components. We will frame the problem to solve as a complete multi period optimization framework based on risk, transaction cost and redemption modeling. In particular we will provide research results as concrete examples where advanced machine learning tools can provide promising results in the out of sample test :

  • Transaction cost using deep learning and news natural language processing
  • Fund Flows forecast using neural network to estimate conditional extreme value distributions
  • Stefano Pasquali - Managing Director, Head of Liquidity Research, BlackRock

10:30 11:10 (40 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Trading activities at systemically important banks

The results of the empirical analysis of trading performance by asset class show that:

  • For the average bank, trading revenue per dollar of VaR has clearly trended up over the past six years. Moreover, the imprint of systematic factors on trading performance across banks has become smaller over time. These findings may suggest that since the financial crisis, banks have become more efficient in generating trading revenue across asset classes.
  • While trading performance for some systemically important banks in a few asset classes are affected by selected risk events or on certain days with large asset price moves, banks have generally shown resilience and experienced few losses around various key risk events (e.g., taper tantrum, flash rally, BREXIT etc.).
  • Trading performance, as measured by VaR-adjusted trading revenue, is generally anchored by indicators of client facilitation and market making, such as trading volumes and bid-ask spreads, and that changes in asset prices have a smaller influence on trading performance
  • Diana Iercosan - Principal Economist, Federal Reserve Board

11:10 11:45 (35 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Morning coffee & networking break

11:45 12:30 (45 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

How to make stress testing work in practice: Meeting the engineering challenges

  • How do deal with the dimensionality curse
  • How to propagate “stressed views” on a handful of risk factors to a complex portfolio
  • How to make the stressed scenario consistent with the normal market conditions
  • How to carry out sensitivity analysis
  • Riccardo Rebonato - Professor of Finance, EDHEC

12:15 12:45 (30 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Can central bank independence survive in an age of populism?

What does the future hold for central banks? To what extent will central bank independence extend from monetary policy to macroprudential and microprudential roles in the future?

  • Jakob De Haan - Head of Research, De Nederlandsche Bank

12:45 13:20 (35 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

What can you learn about risk management from NASA?

  • Jeevan Perera - Senior Engineer, NASA

13:20 14:30 (70 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Lunch PLUS women in risk networking lunch And meet the speaker lunchtables

Women in Risk Networking Lunch offers an opportunity for female risk managers at the conference to enjoy an informal closed door networking lunch together.

There will also be speaker lunchtables led by influential thought leaders so you can benefit from even more ideas from expert speakers in an informal setting.

14:30 15:00 (30 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Resolving Non-performing loans

What strategies is the industry taking to meet the requirements from policy makers on NPLs?

15:00 15:30 (30 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

How to organise around the trading and banking book boundary under FRTB

  • Aligning with IFRS 9
  • Controlling the boundary
  • Setting up an Internal Risk Transfer Desk for hedging Banking Book exposures
  • Thomas Hougaard - Chief Risk Analyst, Change Owner for Risk Platform and FRTB, Nordea

15:30 16:00 (30 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Observability: IFRS vs FRTB NMRF

examining the concept of observability and differences/similarities between Risk and Finance view

  • Milena Imamovic-Tomasovic - Head of Product-Aligned Valuation Methodology, Deutsche Bank

16:00 16:35 (35 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Improving executive data governance

  • What is the problem with executive data governance?
  • What does good look like?
  • How can the objective be achieved?
  • What impact can better executive data governance have?
  • Kathryn Kerle - Head of Enterprise Risk Reporting, RBS

16:35 16:45 (10 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Chairman’s closing remarks

16:45 17:15 (30 mins)

RiskMinds Technical Lecture Series

Afternoon tea & networking break

17:15 18:00 (45 mins)

Strategy In Practice Working Groups

What can we learn from challenger banks?

How are challenger banks breaking traditional boundaries and what does that mean for risk management?

  • Panellist Peter Rossiter - Group Chief Risk Officer, Starling Bank
  • Panellist Ian Wilson - Chief Risk Officer, Monzo Bank
  • Panellist Mark Thundercliffe - Chief Risk Officer, CYBG

17:15 18:00 (45 mins)

Strategy In Practice Working Groups

How will global demographic shifts change the face of financial risk?

Examining human trends and their economic drivers to determine how we manage risk for the next generation

  • Moderator Martha Cummings - Senior Vice President , Federal Reserve Bank Of New York
  • Panellist Serge Wibaut - Board Member, Cigna Insurance Europe
  • Panellist Sykes Wilford - Professor, The Citadel University

17:15 18:00 (45 mins)

Strategy In Practice Working Groups

Cyber risk: measure, mitigate, manage

What can risk managers do to proactively tackle cyber threats?

  • Panellist Colin Church - Chief Risk Officer EMEA, Citigroup
  • Panellist Kenji Fujii - Member of the Board of Directors & Head of Global Risk Management, Mizuho Securities Company Ltd.
  • Panellist Jaco Grobler - Group Chief Risk Officer , FirstRand Limited

17:15 18:00 (45 mins)

Strategy In Practice Working Groups

The US & Europe: The Crucible of Uncertainty

How to manage risk in this unstable political and regulatory environment?

  • Moderator Richard Nesbitt - CEO, Global Risk Institute
  • Panellist Nicola Wickes - Senior Vice President, Chief Risk Officer Europe & Asia, Canadian Imperial Bank Of Commerce
  • Panellist Jason Drysdale - Senior Vice President Enterprise Risk & Chief Operating Officer, RBC
  • Panellist Simon Nye - General Manager & Head of Risk London Branch, National Australia Bank

18:00 19:30 (90 mins)

Main agenda

RiskMinds 2017 Welcome Drinks