RiskMinds Americas is part of the Informa Connect Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Megan Greene

Economic briefing

Manulife Asset Management

Yascha Mounk

Geopolitical briefing

John Hopkins, The People vs. Democracy

Sep 10
Show Filter
7:35am - 8:30am

Registration and welcome coffee

More
Showing of Streams
10:00am - 10:30am

Morning coffee and networking break

More
Showing of Streams
1:00pm - 2:00pm

Lunch

More
Showing of Streams
3:50pm - 4:30pm

Afternoon tea & networking break

More
Showing of Streams
5:45pm - 6:45pm
Info

Networking drinks reception & champagne roundtable discussion groups

A chance for everyone to network and relax after the day’s presentations and discussions.

Champagne discussion groups offer delegates a chance to delve deeper into timely topics of the day and network with specific VIP speakers. 


1. Volatility surface construction/modeling

  • Round table host Alexey Polishchuk - Senior Quant Research Analyst, Bloomberg L.P
More
6:45pm - 7:45pm

End of main conference day 1

More
7:35am - 8:30am 55 mins
Registration and welcome coffee
8:30am - 8:50am 20 mins
Setting the scene: the geopolitical and economic backdrop
Chairman's opening address
8:50am - 9:20am 30 mins
Info
Setting the scene: the geopolitical and economic backdrop
Economic briefing
  • Presenter Megan Greene - Managing Director and Chief Economist, Manulife Asset Management

Are we heading towards the next downturn?

What will the catalyst be and how bad could it get?

9:20am - 10:00am 40 mins
Info
Setting the scene: the geopolitical and economic backdrop
Geopolitical briefing
  • Presenter Yascha Mounk - Associate Professor, Author,, John Hopkins, The People vs. Democracy

Making sense of nationalism and slowbalisation

10:00am - 10:30am 30 mins
Morning coffee and networking break
10:30am - 11:00am 30 mins
RiskMinds Americas
Chief Risk Officer or Cyber Risk Officer?
10:30am - 11:10am 40 mins
QuantMinds Americas
The past, present and future of FMIs
  • Presenter Alexander Lipton - CTO, Sila
11:00am - 11:40am 40 mins
Info
RiskMinds Americas
What are CROs afraid of?
  • Panellist Daniel Moore - Chief Risk Officer, Scotiabank
  • Panellist David Hernandez - Chief Risk Officer, BAC Florida Bank
  • Panellist Senthil Kumar - Chief Risk Officer for Institutional Clients Group, Citigroup
  • Panellist Rodney Sunada-Wong - Chief Risk Officer U.S. Institutional Broker-Dealer and Derivatives Swap Dealers, Morgan Stanley
  • Panellist Lakshmi Shyam-Sunder - Vice President & Group CRO, World Bank Group

Audience polling panel

CROs respond to audience quick-fire polling on the top challenges facing risk management


11:10am - 11:50am 40 mins
Info
QuantMinds Americas
How can quants find value in volatile markets?
  • Panellist Mark Hendricks - Head of Quantitative Research, Racon Capital Partners LLC
  • Panellist Chris Kelliher - Quantitative Analyst, Global Asset Allocation team, Fidelity Investments

What needs to be done in terms of portfolio reallocation, de-risking and finding noncorrelated source of return given the current market backdrop?

11:40am - 12:10pm 30 mins
Info
RiskMinds Americas
Innovation in risk management: An effective approach to enterprise data quality management
  • Presenter Udayan Dekhtawala - Associate Managing Director, Risk & Regulatory Strategy, Verisk Financial


  • Industry pain points with quality of data used for risk analytics
  • Best practices to reduce time to debug data quality issues
  • MIS for identification, tracking and debugging data quality issues
  • Regulatory Impact – Civil Penalties from Regulators, Costs for compliance
  • Case Studies on improving governance of data
11:50am - 12:20pm 30 mins
QuantMinds Americas
The 7 reasons most econometric investments fail (and how ML can fix them)
  • Speaker Marcos López de Prado - Principal, Head of Machine Learning, AQR Capital Management, formerly
12:10pm - 12:50pm 40 mins
Info
RiskMinds Americas
Recession readiness
  • Panellist Dan Lee - Chief Credit and Risk Officer, Coastal Community Bank
  • Panellist Renata Radlinska - CRO, MetLife Poland and Ukraine
  • Panellist Dmitry Green - Chief Risk Officer, Mariner Investment Group
  • Panellist Manish Nagar - Principal and Global Head of Investment Risk, Vanguard

CRO panel

If the next downturn is about to hit, how does the risk function best prepare? 

1:00pm - 2:00pm 60 mins
Lunch
2:00pm - 2:05pm 5 mins
Operational risk, cyber security & culture
Chairman's opening remarks
2:00pm - 2:05pm 5 mins
Modelling credit, market & counterparty risk
Chairman's opening remarks
2:00pm - 2:05pm 5 mins
Quantitative innovation: machine learning, HFT, AI & Data
Chairman's opening remarks
2:00pm - 2:05pm 5 mins
Quantitative Techniques in Investment & Trading
Chairman's opening remarks
2:05pm - 2:40pm 35 mins
Info
Operational risk, cyber security & culture
Aligning non-financial risk assessments
  • Presenter Penny Cagan - Managing Director, Head of Operational Risk Governance, MUFG Union Bank
  • The benefits of developing a universal approach to risk assessments
  • Present Risk Assessment Challenges
  • Critical Success Factors to establishing adoption
  • Establishing universal foundational elements
  • Establishing a project plan
  • The industry perspective
2:05pm - 2:40pm 35 mins
Info
Modelling credit, market & counterparty risk
What's new in model risk management?
  • Presenter Jing Zou - Managing Director, Enterprise Model Risk Management, Royal Bank of Canada


  • Models vs. non-models – controls and requirements
  • Which models need benchmarking?
  • Validating models using machine learning
  • How do we actively quantify, report and manage model risk?
2:05pm - 2:40pm 35 mins
Quantitative innovation: machine learning, HFT, AI & Data
Panel discussion: What is the future of AI, alternative data and ML?
2:05pm - 2:40pm 35 mins
Info
Quantitative Techniques in Investment & Trading
Portfolio management theory
  • Presenter Marat Molyboga - Chief Risk Officer, Director of Research, Efficient Capital Management

What’s new?

ML, non-linear portfolio management, factor modelling, artificial neural networks

2:40pm - 3:15pm 35 mins
Info
Operational risk, cyber security & culture
What is the role of the risk officer in a cyber event?

How should we adjust our behavior if and when a cyberattack happens?

2:40pm - 3:15pm 35 mins
Modelling credit, market & counterparty risk
Market risk - what are the latest advances in modeling?
2:40pm - 3:15pm 35 mins
Info
Quantitative innovation: machine learning, HFT, AI & Data
Accessing and harnessing unstructured data: what's the potential for alpha?
  • Presenter Jonathan Berkow - Head of Alternative Data, AllianceBernstein

How does data ingestion, modelling and processing work?

2:40pm - 3:15pm 35 mins
Quantitative Techniques in Investment & Trading
Diversification of portfolio tail risk using the convexity of trend-following strategies
  • Presenter Artur Sepp - Head of Research, Quantica Capital AG
3:15pm - 3:50pm 35 mins
Info
Operational risk, cyber security & culture
Diving with sharks - developing an active risk culture: a case study
  • Speaker John Grace - CRO, AgriBank

Setting up and maintaining an effective risk culture across your organisation

3:15pm - 3:50pm 35 mins
Modelling credit, market & counterparty risk
How to develop the ideal risk system
  • Speaker Murad Nayal - Global Head, Risk Informatics, Goldman Sachs
3:15pm - 3:50pm 35 mins
Info
Quantitative innovation: machine learning, HFT, AI & Data
Achieving transformational outcomes: industry perspectives on data and analytics strategy
  • Speaker Emil Matsakh - Chief Analytics Officer (Former), Commonwealth Bank of Australia
  • Identifying key levers to execute well on data and analytics transformation
  • Creating value from applying data and and analytics at scale across the enterprise
  • Accelerating value creation through improved cooperation
3:15pm - 3:50pm 35 mins
Quantitative Techniques in Investment & Trading
Factor investing in China
  • Speaker Rohit Shrivastava - Director - Equity Senior Researcher, PanAgora Asset Management
3:50pm - 4:30pm 40 mins
Afternoon tea & networking break
4:30pm - 5:05pm 35 mins
Info
Operational risk, cyber security & culture
Outsourcing risk
  • Presenter Ashish Dev - Principal Economist, Federal Reserve Board

Examining how outsourcing impacts your firm’s cybersecurity & data protection protocols and frameworks

4:30pm - 5:05pm 35 mins
Info
Modelling credit, market & counterparty risk
Managing BCBS239 & GDPR

How best to handle and aggregate data and how can you be sure your BCBS239 data is GDPR compliant?

4:30pm - 5:05pm 35 mins
Info
Quantitative innovation: machine learning, HFT, AI & Data
Better data management to enable wise decisions

Reserved for 1010data

4:30pm - 5:05pm 35 mins
Quantitative Techniques in Investment & Trading
Crowd sourcing and building an investment strategy
  • Presenter David Sargent - Managing Director, Portfolio Management and Research, Quantopian
5:05pm - 5:40pm 35 mins
Operational risk, cyber security & culture
Going back to basics: focus on investors
  • Presenter Kristen Walters - Managing Director, Risk & Quantitative Analysis Group, BlackRock
5:05pm - 5:40pm 35 mins
Info
Modelling credit, market & counterparty risk
Successful modelling of Interest rate risk in the banking book

Modeling dynamic gaps, defining scenarios with variation of CPR & MtM valuation of the banking book

5:05pm - 5:40pm 35 mins
Quantitative innovation: machine learning, HFT, AI & Data
Getting extreme VaR right: eliminating convexity and approximation biases from heavy-tailed, moderately-sized samples
  • Speaker J.D. Opdyke - Vice President, Enterprise Risk and Return Management, Allstate
5:05pm - 5:40pm 35 mins
Info
Quantitative Techniques in Investment & Trading
Quant ETFs

How accurately can alternative beta and quant ETFs capture hedge fund performance?

5:40pm - 5:45pm 5 mins
Operational risk, cyber security & culture
Chairman's closing remarks
5:40pm - 5:45pm 5 mins
Modelling credit, market & counterparty risk
Chairman's closing remarks
5:40pm - 5:45pm 5 mins
Quantitative innovation: machine learning, HFT, AI & Data
Chairman's closing remarks
5:40pm - 5:45pm 5 mins
Quantitative Techniques in Investment & Trading
Chairman's closing remarks
5:45pm - 6:45pm 60 mins
Info
Networking drinks reception & champagne roundtable discussion groups
  • Round table host Alexey Polishchuk - Senior Quant Research Analyst, Bloomberg L.P

A chance for everyone to network and relax after the day’s presentations and discussions.

Champagne discussion groups offer delegates a chance to delve deeper into timely topics of the day and network with specific VIP speakers. 


1. Volatility surface construction/modeling

6:45pm - 7:45pm 60 mins
End of main conference day 1