IIR & IBC Finance is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:45 09:30 (45 mins)

Frontier Markets Summit

Registration

09:30 09:35 (5 mins)

Frontier Markets Summit

Chair’s opening remarks

09:35 10:00 (25 mins)

Frontier Markets Summit

Market review

Key FM Africa countries under review include: Ethiopia, Tanzania, Mozambique, Uganda, Rwanda, Zambia, Zimbabwe, Senegal, Cameroon

  • Speaker Rhoda Mhango - Manager, Member Services, AVCA

10:00 10:40 (40 mins)

Frontier Markets Summit

Breaking the frontiers

  • Moderator Andreas von Paleske - Partner, Africa Platform Capital
  • Panellists Jarl Heijstee - Managing Partner, XSML
  • Yemi Lalude - Managing Partner, TPG Growth
  • Pardon Makumbe - Co-Founder and Managing Partner, CRE Venture Capital

10:40 11:00 (20 mins)

Frontier Markets Summit

Proceed with caution

What are the main considerations for institutional investors looking at second-generation emerging markets in Africa? Identifying the best investment policy for Africa’s frontiers

  • Interviewer Robert Jividen - Managing Director and Head of Business Development, MPC Capital

11:00 11:30 (30 mins)

Frontier Markets Summit

Networking break

11:30 12:15 (45 mins)

Frontier Markets Summit

Measuring up

How do dynamic frontier markets in Sub-Saharan Africa compare to the first-generation emerging markets? Analysing the difference in deal value, long term returns and investment approaches

  • Panellists Isaac Gross - Investment Manager, Capria Ventures
  • Wim van der Beek - Founding Partner, Goodwell Investments
  • Zhi Yong Heng - Head of Trading and Research, TLG Capital

12:15 12:45 (30 mins)

Frontier Markets Summit

Pioneering growth in Africa’s frontier

  • Speaker Hendrik Jordaan - President & CEO, One Thousand & One Voices

12:45 13:45 (60 mins)

Frontier Markets Summit

Networking lunch break

13:45 14:30 (45 mins)

Frontier Markets Summit

Top markets to watch

  • Ethiopia and Tanzania: competing with China as textile manufacturing hubs
  • Mozambique: taking a lead in the agriculture and automotive sectors

  • Zimbabwe: embracing the next wave of private equity investors

  • Algeria: blue chip opportunities and local manufacturing in sizable consumer market, strategically located

  • Moderator David Cowan - Africa Economist, Citi Research
  • Panellists Jacop Rentschler - Managing Partner & Co-founder, Zoscales Partners
  • Aubrey Hruby - Co-Founder, Africa Expert Network & Senior Fellow, Africa Center
  • Karim Ben Salah - Co-founder, Head of Private Equity, Tell

14:30 15:15 (45 mins)

Frontier Markets Summit

Niche markets – Africa’s future hubs

  • Where are the most attractive niche markets?
  • Evaluating market accessibility
  • Getting to grips with a new formula: small deals + longer exits times = good returns levels

  • What is needed for the second generation emerging markets to realize their full investment and growth potential?
  • Moderator Ashenafi Alemu - Managing Partner & Co-founder, Zoscales Partners
  • Panellists Diekola Onaolapo - Chief Executive, Eczellon Capital
  • Mamadou Kouyate - Investment Director, Cauris Management
  • Johan Bosini - Partner, Quona Capital Management

15:15 15:45 (30 mins)

Frontier Markets Summit

Networking break

15:45 16:15 (30 mins)

Frontier Markets Summit

Fundraising outlook

Exploring the most effective fundraising strategies for Africa’s frontier markets. What does a successful GP model look like and where do fund managers seek sources of finance? 

  • Alexandre Alfonsi - Founding Partner, Axonia Partners

16:15 17:00 (45 mins)

Frontier Markets Summit

Making an impact

Unlocking new, responsible investment opportunities in Africa’s frontier markets and achieving sustainable development goals

  • Moderator Andreas von Paleske - Partner, Africa Platform Capital
  • Panellists Louise Gardiner - Co-founder and Director, KudosAfrica
  • Peter Johnson - Managing Partner, Developing World Markets
  • Andrea Heinzer - CIO, OBVIAM

17:00 17:10 (10 mins)

Frontier Markets Summit

Chair’s closing remarks & End of Summit

17:10 19:10 (120 mins)

Frontier Markets Summit

Networking welcome drinks reception

08:45 09:30 (45 mins)

Real Assets Summit

Registration

09:30 09:35 (5 mins)

Real Assets Summit

Chair’s opening remarks

09:35 09:50 (15 mins)

Real Assets Summit

Real Assets: the big picture

Data presentation: How much capital is being deployed in the sector? What are the most notable deals made? Who are the key market players?

  • Speaker Diekola Onaolapo - Chief Executive, Eczellon Capital

09:50 10:15 (25 mins)

Real Assets Summit

LP appetite for Real Assets

Keynote Address followed by an LP-only Panel Discussion:

  • Evaluating the performance and investment opportunities of real assets
  • What is driving the LP interest?
  • Will Real Assets eventually evolve into a mainstream asset class and become an indispensable necessity in a diversified investor portfolio?
  • Uncovering best strategies for reducing volatility, increasing returns on investment and diversifying portfolios
  • Speakers Ndabezinhle Mkhize - Chief Investment Officer, Eskom Pension and Provident Fund
  • Sam Mehta - Director, Atlas Venturez
  • Interviewer Robert Jividen - Managing Director and Head of Business Development, MPC Capital

10:15 11:00 (45 mins)

Real Assets Summit

I’ve got the Power! Bridging the gap in Africa’s energy sector

What is the best route to gain meaningful exposure to African energy opportunities?  How can deals be structured to deliver attractive, predictable and sustainable long-term returns? The latest trends in renewables market

  • Moderator Adesua Dozie - General Counsel, Gas Power Systems and Services, SSA, GE
  • Panellists Ademola Adesina - CEO, Rensource Energy
  • Jonathan Berman - Managing Director, Fieldstone Africa
  • Anders Hauch - Investment Director, Partner & Co-founder, Frontier Energy

11:00 11:30 (30 mins)

Real Assets Summit

Networking break

11:30 12:15 (45 mins)

Real Assets Summit

Financing African Infrastructure

  • Seeking a clear distinction: where do Infrastructure and private equity investments meet?
  • Addressing the challenges of raising capital in infrastructure
  • How do the global macro-economic and political developments affect infrastructure investments in Africa?
  • Uncovering opportunities for strategic investors with transportation and logistic sectors
  • Lessons learned in years of financing African infrastructure
  • Panellists Hubert Danso - CEO & Vice Chairman, Africa Investor
  • Jurie Swart - CEO, African Infrastructure Investment Managers (AIIM)
  • Brice Beumo - Managing Director, Head of West and Central Africa, Eaglestone Advisory

12:15 12:45 (30 mins)

Real Assets Summit

Africa: investment hotspot for Oil and Gas

  • What is driving the private equity investment in Gas and Oil sectors
  • Prospects of recovery in 2017-18 for oil exporters
  • What is driving a change in exchange rate policy, and will Nigeria take the final step in making currency adjustment?
  • An overview of mergers, acquisitions and capital raising in the Gas and Oil sector
  • Africa's top 10 places to invest in 2018
  • Panellists Kurt Davis - Investor, Banker and Advisor, Barclays
  • Ken Etete - CEO, Century Group

12:45 13:45 (60 mins)

Real Assets Summit

Networking lunch break

13:45 14:30 (45 mins)

Real Assets Summit

The “real” potential of Real Estate

  • Examining the most favourite destinations for Real Estate investments in Africa
  • Who is investing in African Real Estate and what vehicles do they use?
  • Local property development financing
  • Opportunities in commercial Real Estate
  • Solving Africa’s housing crisis
  • Moderator Wagane Diouf - Head of Investor Relations, Shelter Afrique
  • Panellists Richard Ngwenya - Executive Director, Nisela Capital
  • Ivan Cornet - Managing Partner, Latitude Five
  • Dietrich Rogge - CEO & Co-Founder, ROCKSTONE Real Estate GmbH & Co. KG

14:30 15:15 (45 mins)

Real Assets Summit

African agriculture: the new frontier for brave investors

  • Analysing innovative public-private financing structures to improve food security in Africa
  • What is the winning formula for investing in Africa’s farmland?
  • Exploring investment challenges and opportunities in African agriculture sector
  •  South Africa land redistribution debate
  • Panellists Cyrille Nkontchou - Managing Partner, Enko Capital Management Limited
  • Olumide Lawson - Partner, Sahel Capital
  • Hector Fleming - Head of Private Equity, Imara Holdings Limited
  • Moderator Chishamiso Mawoyo - Investment Manager, Norfund

15:15 15:45 (30 mins)

Real Assets Summit

Networking break

15:45 16:00 (15 mins)

Real Assets Summit

Mobilizing institutional investors to develop Africa’s infrastructure

  • Speaker Aymeric Saha - Managing Director, NASP-USAID Investment Partnership

16:00 16:30 (30 mins)

Real Assets Summit

Go West!

Western Africa as the new hub for local and international Real Assets investment. West Africa versus East Africa debate: which region is more attractive?

  • Moderator Kurt Davis - Investor, Banker and Advisor, Barclays
  • Panellists Stephan Breban - Board Member, Dean Wetton Advisory
  • Aubrey Hruby - Co-Founder, Africa Expert Network & Senior Fellow, Africa Center
  • Ladi Delano - Managing Partner, Grace Lake Partners

16:30 17:00 (30 mins)

Real Assets Summit

Real Assets: a gateway to impact investing

What are the social impact and financial return considerations of real asset investments? Exploring various real asset impact investing strategies to help achieve the overall impact and financial objectives

  • Moderator Mitchell Strauss - Special Advisor for Socially Responsible Investment Finance, OPIC
  • Panellists Ivan Cornet - Managing Partner, Latitude Five
  • François Améguidé - Partner, Head Africa Office, GreenTec Capital Partners
  • Gordon Carrihill - Managing Director, Africa Sustainable Forestry Fund

17:00 17:10 (10 mins)

Real Assets Summit

Chair’s closing remarks and End of Summit

17:10 19:10 (120 mins)

Real Assets Summit

Networking welcome drinks reception

08:45 09:30 (45 mins)

Fundraising Summit

Registration

09:30 09:35 (5 mins)

Fundraising Summit

Chair’s opening remarks

09:35 10:10 (35 mins)

Fundraising Summit

Battling for capital

How much is currently being raised? Who is deploying and what are the hottest asset classes and geographies? How can fund managers successfully navigate their regulated landscape and recent political and macro-economic developments?

  • Moderator Gail Mwamba - Managing Editor, Private Equity Africa
  • Panellists Lynn Nguyen - Managing Director, PE Funds Portfolio, OPIC
  • Jito Kayumba - Partner, Kukula Capital

10:10 10:30 (20 mins)

Fundraising Summit

Securing foreign investment

Case study: Who are the new investors entering the market, and how do you raise capital from international LPs?


10:30 11:00 (30 mins)

Fundraising Summit

Preparing to fundraise

What should your key considerations be pre-fundraising? “Ins and outs” of raising an African fund outside of the continent

  • Moderator Oscar Silva - Chairman, Davos International Advisory
  • Panellists Guy Hudson - Investment Officer, European Investment Bank

11:00 11:30 (30 mins)

Fundraising Summit

Networking break

11:30 12:00 (30 mins)

Fundraising Summit

Beginner’s guide to fundraising

  • Key fundraising considerations for the first-time managers
  • How do LPs evaluate first-time managers?
  • Best ways to approach new LPs
  • Top 3 Fundraising mistakes and how to prevent them
  • How to deal with a “No” and what’s next?
  • Marketing the first-time fund
  • Moderator Nousrath Bhugeloo - Partner, ABAX
  • Panellists Eric Maillebiau - Founder, CapEos
  • Wissam Otaky - Partner, Hatcher

12:00 12:30 (30 mins)

Fundraising Summit

LP/GP power pendulum

Analysing the evolution of LP/GP relationship. Looking past the traditional “core relationships” and shaking up the established model

  • Panellists Yemi Lalude - Managing Partner, TPG Growth
  • Ibrahim Sagna - Director for Advisory and Capital Markets, Afreximbank
  • Sam Mehta - Director, Atlas Venturez
  • Moderator Steven Grin - Managing Partner, Lateral Capital

12:30 12:45 (15 mins)

Fundraising Summit

Topic TBC

12:45 13:45 (60 mins)

Fundraising Summit

Networking lunch break

13:45 14:00 (15 mins)

Fundraising Summit

Understanding investor needs

  • Standing out from the crowd: how to position your fund a cut above the rest and get noticed by LPs?
  • The importance of operational excellence
  • Ensuring effective on-going communication and transparency
  • LP reporting best practices
  • Due diligence and risk management: LP risk considerations
  • AIFMD, ILPA and other business standards having an impact on the fund’s set up and cost structure
  • Moderator Olaf Neubert - Managing Partner, Top Capital Advisors
  • Panellists David Simpson - Investment Officer, LACERA
  • Anne Keppler - Vice President Corporates & Funds Africa, DEG

14:30 15:15 (45 mins)

Fundraising Summit

LP/GP Roundtables

  • What are the top issues on the agenda for investors?
  • What are the main concerns for funds over the next year and how are these issues being managed?
  • What is the future of the LP-GP relationship: have most long-term LP-GP relationships already been formed and how easy is it for an emerging fund manager to get the attention of big LPs?
  • Identifying and backing the best fund managers
  • How can a fund manager displace a competitor who has an existing place in an LP’s portfolio?
  •  Key person provisions, carried interest, disclosure agreements, management fees, and more

15:15 15:45 (30 mins)

Fundraising Summit

Networking break

15:45 16:10 (25 mins)

Fundraising Summit

Roundtable discussion summary

Each table to present the key takeaways from the LP/GP discussions to the audience 

16:10 17:00 (50 mins)

Fundraising Summit

“Too Hot to Touch” closed door session: Fundraising Dos and Don’ts: success and horror stories

  • Facilitators Anne Keppler - Vice President Corporates & Funds Africa, DEG

17:00 17:10 (10 mins)

Fundraising Summit

Chair’s closing remarks and End of Summit

17:10 19:10 (120 mins)

Fundraising Summit

Networking welcome drinks reception